Je merk onderscheiden en positioneren op karakter

Menselijke karakters zijn allemaal uniek. Alle 7 miljard mensen op de wereld hebben een eigen en uniek karakter. Vooral tot de sterk uitgesproken karakters voelen we ons gemakkelijk aangetrokken. Dat uitgesprokene maakt ze herkenbaar, onderscheidend én aantrekkelijk. Aan sterke karakters binden we ons gemakkelijk. We weten wat we van ze kunnen verwachten, dat is prettig en geeft vertrouwen.

Ook voor merken geldt dat ze succesvoller zijn wanneer ze zich baseren op een duidelijk en sterk karakter.

Vanuit het karakter kun je op een onderscheidende manier laten zien wie je bent en hoe je de dingen doet. Met het expliciet maken van het karakter van je merk, kun je je onderscheiden op andere aspecten dan alleen op de voor de hand liggende USP's. En dat kan zeker in een sterk concurrerende markt van pas komen, waar alle merken een soortgelijk aanbod hebben en een soortgelijke belofte doen.

Gunnen

Afgelopen week had ik een een waterkoker op het oog die ik graag wilde aanschaffen. Een rondje Googlen bracht mij bij exact die waterkoker voor exact dezelfde prijs bij Bol.com, Coolblue en Fonq. En bij allemaal: geen verzendkosten, morgen in huis. Wat dan te doen? Als er géén verschillen zijn in het aanbod bij drie verschillende aanbieders, voor welke aanbieder kies je dan?

Die keuze gaat dan al snel niet meer over ratio, maar over gevoel. Het gaat dan over 'gunnen'. Welke aanbieder gun ik het het meest? En het interessante is: waardoor komt dat?

Ik vind Bol.com een prettige en sympathieke shop. Coolblue vind ik misschien nog wel een graadje sypmathieker. Maar mijn waterkoker heb ik gekocht bij Fonq. Want Fonq vind ik leuk, ik ben zelfs dol op Fonq. Fonq is 'mijn' winkel.

Vraag me niet dit exact te duiden en te vertellen waarom ik meer heb met Fonq dan met de andere twee shops. Dat zou pure rationalisatie worden van wat een irrationeel proces is. Fonq is gewoon 'mijn' winkel. En zo is ook Blue Band 'mijn' merk, en Becel niet.

Mensen binden zich aan merken op irrationele gronden. Op een soortgelijke manier als we ons binden aan mensen: gebaseerd op overwegingen die niet zakelijk en rationeel zijn, maar puur gevoel. Je voelt of je iemand mag of niet, vaak vanaf het eerste moment al. Karakter speelt daar een grote rol in.

Karakter en merkpersoonlijkheid

Wat kun je met het begrip 'karakter' voor jouw merk? Geen karakter is hetzelfde en zo is ook geen organisatie hetzelfde. Je kunt de eigenheid van jouw organisatie laten zien door het karakter ervan expliciet te maken. Geef de eigenheid van je merk handen en voeten door een duidelijk karakter te definiëren.

Het expliciet definiëren van het karakter dat werkelijk past bij het merk, van binnenuit, geeft de mogelijkheid de eigen kracht ten volle te benutten. Het kennen van het karakter van je merk kan voor de hele organisatie richting geven aan hoe en in welke toon er het beste gehandeld en met de klant gecommuniceerd kan worden. Het karakter en de merkpersoonlijkheid kunnen uitgroeien tot een kompas om al je branding-activiteiten richting mee te geven.

Archetypen

Op karakter ben je dus per definitie onderscheidend (want uniek). Maar hoe kun je daar concreet vorm aan geven of mee aan de slag? Hoe definieer je het karakter van jouw merk? Archetypen geven je daar een goed houvast voor.

In het boek van Michel Jansen De vijf stappen naar een betekenisvol merk uit 2015 en het boek van Marc van Eck Karaktervol positioneren uit 2016, komt dit uitgebreid en met veel voorbeelden aan bod. Beide boeken gebruiken de archetypen van Carl Jung als uitgangspunt om het karakter van merken mee te definiëren. De ene gebruikt daar een verdeling van 12 archetypen voor, de ander een verdeling van 8.

De archetypen zijn een prachtig model om daadwerkelijk grip te krijgen op het uitwerken van het karakter van je merk. Want ook al is ieder mens en ieder organisatie uniek, met allemaal een eigen karakter, het helpt om één duidelijk en vastomlijnd type te kiezen om jouw specifieke merkpersoonlijkheid concreet te maken.

Kleur bekennen

Waar het uiteindelijk om gaat is dat je kleur bekent! Dat je tot de bepaling van één duidelijk karakter komt en daarop door bouwt. Een beetje meenemen van alle karakters werkt niet.

Kijk bij het bepalen van je karakter en merkpersoonlijkheid vooral naar de drijfveren van je merk. Het gaat erom de combinatie te vinden van waarom je doet wat je doet en hoe je dat precies doet. Die twee aspecten samen vormen het karakter.

Met behulp van de archetypen kun je dan het type kiezen dat voor jouw merk het beste past. Om van daaruit een helder en eenduidig beeld te creëren van het karakter van jouw merk. En dit door te vertalen naar karaktervolle branding.

Merkpersoonlijkheid is dus geen trucje of communicatielaagje dat je kiest omdat het je leuk lijkt. Het gekozen karakter moet passen bij de organisatie. Omdat het de basis is van je merk. Het is onderdeel van je identiteit. Het moet van binnenuit komen. Want alleen dan is het mogelijk het karakter op een natuurlijke en overtuigende manier uit te dragen, waar te maken, en er het verschil mee te maken.

Vastgelopen?

Is jouw organisatie vastgelopen in groei en ontwikkeling? Wil je daar verandering in te brengen en je merk versterken. Start dan bij de kern: van binnen uit! Gebruik je eigenheid en eigen kracht. En kijk zeker eens naar de mogelijkheden die archetypen je bieden.

Veel succes!

Publicatiedatum: 23-3-2017